Sinds verkoop van de ouderwetse gloeilamp wettelijk aan banden is gelegd, moeten mensen op zoek gaan naar meer milieuvriendelijke manieren van verlichting. Veruit het populairste type van verlichting is de led lamp. In dit artikel vind je meer informatie over de voordelen van een led hanglamp, en de vele toepassingen van deze bron van verlichting.
Een led lamp is fundamenteel anders dan een gloeilamp of tl-lamp. Deze eerder genoemde lampen maken namelijk gebruik van een gloeidraad, waar stroom doorheen wordt gestuurd. Hierdoor wordt deze gloeidraad letterlijk gloeiend heet. Hoewel hij dus licht afgeeft, wordt het grootste deel van de elektriciteit bij een gloeilamp omgezet in vrij nutteloze warmte. Een led lamp heeft geen gloeidraad, maar een halfgeleider of diode die rechtstreeks licht geeft zonder dat de stroom eerst door een lange gloeidraad hoeft. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid stroom en zorgt toch voor voldoende licht, zeker wanneer er meerdere led lampjes worden gecombineerd.
Door gloeilampen te vervangen door led verlichting bespaar je tot wel 90% aan energie. Een led lamp zet namelijk het leeuwendeel van de stroom die het gebruikt om in licht, waardoor er dus nauwelijks onnodige warmte wordt gegenereerd. De eventuele warmte die nog wel wordt opgewekt, wordt bovendien efficiënt afgevoerd. Doordat de lamp en de armatuur zo minder worden blootgesteld aan warmte dan bij gloei- en tl-lampen het geval is, gaat led verlichting vaak lang mee. Een gemiddelde led hanglamp heeft zo’n 35.000 branduren voor de led lampjes vervangen moeten worden. In de praktijk betekent dit vaak dat je lampjes pas na 20 jaar aan vervanging toe zijn. Dit in tegenstelling tot gloeilampen, die vaak al na een paar jaar verwisseld moeten worden. Doordat een led hanglamp stukken minder stroom slurpt dan een hanglamp met gloei- of spaarlamp erin, bewijs je zowel het milieu als je portemonnee een dienst door gebruik te maken van led lampen.
Met name onder oudere mensen heerst nog wel eens het idee dat led lampen enkel koud, wit licht geven. En hoewel dit jaren geleden inderdaad klopte, heeft de technologie natuurlijk niet stilgestaan. Ben je gehecht aan het gelige van een ouderwets lichtpeertje, dan kun je kiezen voor een led lamp die precies dezelfde warme gloed uitstralen. Heb je toch liever een scherp licht voor boven het aanrecht bijvoorbeeld, dan kun je ook gaan voor een led hanglamp met helder wit licht. Led lampen zijn naast het gebruikelijke wit en geel zelfs te krijgen in knalrood, pimpelpaars en zo’n beetje alle andere kleuren van de regenboog.
Veel armatuur biedt tegenwoordig de mogelijkheid om met een dimmer zelf de gewenste lichtsterkte te kiezen. Led verlichting laat zich doorgaans perfect dimmen. Bovendien springt een led lamp gelijk aan en uit wanneer je de schakelaar indrukt. Dit in tegenstelling tot gloeilampen, die nog wel eens nagloeien. Of het flikkeren van een ouderwetse tl-buis wanneer je deze aan zet. Led verlichting is echter niet standaard te dimmen. Controleer dan ook altijd of de armatuur en schakelaar zich lenen voor dimmen.
Nog geen comment.
Maak een comment