De impact van bouwen

Je ziet het al voor je: een prachtige nieuwbouw, uitgerust met grote raampartijen en een mooie tuin. Heb je plannen om te bouwen? Of misschien ben je al aan het bouwen? Dan is het geen slecht idee om even stil te staan bij de impact die zo’n nieuwe woning heeft, vooral op het milieu. Wij geven je wat meer informatie op de impact van bouwen en enkele tips voor een duurzame woning.

Invloed op het milieu

Een nieuw huis bouwen heeft een serieuze impact op het milieu. Denk maar eens aan al die vrachtwagens die af en aan rijden met bouwmateriaal en de uitstoot die daarbij vrijkomt. Wil je je bewust zijn van de impact die jouw nieuwbouw heeft op het milieu? Maak dan gebruik van de TOTEM-tool van de overheid. Daarmee bekijk je welke impact specifieke bouwmaterialen precies hebben op het milieu en zo kan je beslissen of je al dan niet een alternatief moet zoeken om er een duurzaam verhaal van te maken.

Circulair bouwen

Wist je dat 30 tot 40 procent van het afval in ons land uit de bouwsector komt? Dat zegt veel over de manier waarop we wonen en bouwen en vooral de ecologische voetafdruk die daarbij komt kijken. Daarom is het een goed idee om circulair bouwen meer en meer te integreren. Voor je je veiligheidsschoenen s3 aantrekt om een oud huis te slopen, moet je even nadenken over welke woning je in de plaats wil. Een nieuwbouwwoning is het meest voor de hand liggend, maar waarom denk je niet eens na over een inschuifhuis? Dat is een mooi alternatief voor wie een nieuwe woning wil plaatsen tussen andere rijtjeshuizen. Veel rijhuizen zijn verouderd en tover je niet zomaar om tot een duurzame woning. Laat je woning dus op enkele weken tijd bouwen in een fabriek. Deze bijzondere manier van bouwen voorziet een houtskeletbouw die gemaakt wordt in een atelier, inclusief keuken en sanitair. Hiervoor maakt men gebruik van hernieuwbare materialen. Het gesloopte huis maakt plaats voor deze skeletbouw, die mooi tussen bestaande rijhuizen geschoven wordt. Een huzarenstukje dat de moeite waard is voor een schonere planeet!

Tweedehandsmateriaal in nieuwbouw

Een nieuwbouw zetten, betekent dat je een nieuw huis bouwt van nul af aan, maar dat wil daarom niet zeggen dat je enkel en alleen met nieuw materiaal moet werken. Er zijn intussen bedrijven die zich specialiseren in het demonteren en verkopen van tweedehandsbouwmaterialen, zoals hout en bakstenen, maar ook verlichting, deuren en zelfs wastafels. Waarom zou je dit materiaal niet hergebruiken als het nog in goede staat is? En als die tweedehandsdeuren je niet helemaal aanstaan, kan je zelf aan de slag om er alsnog je ding van te maken. Trek je werkschoenen die sportief zijn aan, neem een schuurmachine bij de hand en een pot verf in een kleur naar keuze om er een spiksplinternieuwe deur van te maken. Zo maak jij van je nieuwbouwwoning je eigen stekje, maar wel op een duurzame manier.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment