Doe-het-zelf ecovriendelijk tuinieren in 5 stappen

Je kent de problematiek rond de huidige klimaatveranderingen en wilt er graag iets aan doen? Goed nieuws, want we hebben de toekomst zelf in de hand! Ben je toevallig goed met je handen en heb je groene vingers? Lees dan zeker deze guideline voor doe-het-zelf ecovriendelijk tuinieren!

Kies de juiste planten en organiseer ze

De juiste planten voor in je tuin zijn inheemse planten, want ze bieden overige planten en dieren goede beschutting en voeding. Ze kunnen ook de temperatuursveranderingen van je omgeving goed aan. De ene plant heeft natuurlijk andere behoeftes dan de andere. Zet daarom de planten met dezelfde behoefte aan schaduw bijvoorbeeld samen. Dat maakt het verzorgen en bemesten van je tuin gemakkelijker en sneller. Combineer ook de planten die samen horen. Dille en basilicum bijvoorbeeld passen perfect tussen tomatenplanten, want zij voorkomen tomatenwormen. Zo halen beide planten voordeel uit elkaar. Bes-rijke planten zijn ook de moeite waard, want ze lokken vogels aan en wie wil nu geen vogelparadijs? Kies ook voor bestuivers. Dat zijn planten en bloemen, zoals bv. de vlinderplant, waar bijen, vlinders en andere insecten naartoe komen. Varieer deze planten volgens de verschillende bloeiperioden, zodat er zo veel mogelijk nectar te halen valt voor de bijtjes. De bestuivers gaan niet alleen de bijensterfte tegen, maar ze zorgen ook voor meer insecten én meer vogels in je goed ruikende tuin. Als doe-het-zelver timmer je met gemak enkele bloembakken om je tuin georganiseerd aan te leggen. Bouw ook een verhoogde moestuin. Dat zijn best duurzame bakken van tweedehands hout waarin je dan je favoriete groenten en fruit kweekt.

Weg met pesticiden, composteer zelf

Wanneer je geen pesticiden gebruikt, red je de kleine insecten en de diersoorten die ze opeten. Een diervriendelijke tuin is dus echt wel stap 1. Zo’n tuin verkrijg je nog meer als je zelf begint te composteren. Als doe-het-zelver heb je dus niet alleen groene vingers nodig, maar ben je ook best een handige Harry. Zo kan je namelijk zelf een compostbak timmeren: 4 houten latten, wat vijzen en meer heb je niet nodig. Groenafval, bruinafval, lucht en vocht zijn de vier ingrediënten die je nodig hebt om snel compost te krijgen. In plaats van keukenafval en tuinafval dus in de vuilbak te smijten, gooi je het liever op de composthoop. Binnen enkele maanden heb je dan compost en ondertussen trekt je composthoop allerlei wormpjes en andere beestjes aan. De vogeltjes in je tuin zullen je dankbaar zijn!

Maak een uitnodigend vogelhuisje

Vogels werden nu al enkele keren aangehaald en dat heeft zijn reden. Als je een diervriendelijke tuin hebt, zullen vogels van ver komen om te genieten in je tuin. Je tuin komt vogels namelijk ten goede en omgekeerd, want ze helpen je wederom je tuin beter te onderhouden. De naaktslakken, larven en ander ongedierte die je insecten aanvreten, eten je vogels namelijk op. Met een simpele gereedschapset maak je dus snel een knus, uitnodigend vogelhuisje. Verspreid vogelvoer in je tuin en voorzie water van ongeveer 2 cm om uit te drinken.

Water, de ultieme levensbron

Van water gesproken... Regenwater moet snel de bodem in kunnen trekken om de straatriolering niet te overbelasten. Vang ook water voor tijdens drogere perioden. Irrigeer met een waterslang met gaatjes die kleine hoeveelheden water druppelen en irrigeer steeds bij de wortels. Als je dat doet, bespaar je een hoop water en kunnen ziektes bij planten voorkomen worden. Vergeet ook mulchlagen zoals boomschors of stro niet: hierdoor houdt de grond vocht beter vast en groeit er minder onkruid. Win-win, toch?

Genieten van wat groen in de tuin

Als je een grasperk in je tuin wilt, moet je de pH-waarde of zuurtegraad van het gras nakijken. Bij een te hoge pH-waarde, breng je aluminiumsulfaat op het gras. Bij een te lage pH-waarde is kalk de oplossing. Wanneer je je gazon goed bemest, vermijd je onkruid. Verticuteren in het voorjaar doet het mos tussen het gras verdwijnen en de wortels van het gras uitbreiden. Een graslengte van 3 tot 4 centimeter is trouwens ideaal. Met al deze tips bekom je de tuin van je dromen die tegelijk je ecologische voetafdruk verkleint. Succes!



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment