Meer en meer beseffen we de waarde van knap licht in huis. Vroeger werden de meeste ruimtes verlicht door één centraal wit licht aan het plafond. Maar dat geeft een kille, koude toon aan de kamer en voelt ondertussen wat verouderd. Daarom creëren we nu graag sfeerlicht op een slimmere manier, door verschillende kleinere lichtbronnen te integreren doorheen de ruimte.
Verbouwingen zijn een ideaal moment om slimme lichten te plaatsen. Denk dan aan vloerverlichting of wandverlichting in de muren. Maak op voorhand een duidelijk lichtplan op en denk goed na over waar licht nodig is, en waar het overbodig is. Je gaat direct licht nodig hebben in veel gebruikte ruimtes zoals de keuken, zitplekken, bureau’s en eetkamers. Maar je hebt geen direct licht nodig boven je koelkast of op een lege muur waar al je planten staan bijvoorbeeld.
In een werkruimte ga je dan weer nood hebben aan taakverlichting. Dat vereist lampen met koele temperaturen van ongeveer 4000K. Die geven helder licht af dat helpt bij het concentreren. In een ontspanningsruimte heb je weer baat bij zachte omgevingsverlichting. Daarvoor kan je lampen met een warme kleurtemperatuur gebruiken van ongeveer 2700-3000K. Vergeet ook geen accentverlichting die specifieke aspecten van een ruimte in de kijker zet. Richtbare spotjes bijvoorbeeld kunnen kunstwerken, planten of foto’s naar wens verlichten.
Je kan er ook voor kiezen om gewoon meer lichtbronnen toe te voegen aan bepaalde ruimtes waarin deze een grote en centrale lichtbron vervangen. Je kan leeslampjes toevoegen aan de zetel of je bureau. Je kan in een ruimte waar er gebrek is aan licht en stijl een industriële vloerlamp plaatsen. Deze lampen passen bij heel veel interieurstijlen en kunnen een slimme manier zijn om zowel klasse als een extra lichtbron in je interieur te verwerken. Vaak werken ze ook als statement pieces, en voegen ze zo wat vintage charme toe aan een moderne kamer. Na verbouwingen kan een huis namelijk heel strak aanvoelen, en een industriële vloerlamp kan even goed dienen als kunstwerk.
Een slim lichtplan bespaart je ook geld. Als je in één deel van de ruimte zit moet je geen centrale lichtbron aansteken en zoeken naar de beste invalshoek. Je kan bijvoorbeeld een gezellig leeshoekje ontwerpen met een poef, een knappe vitrinekast ernaast vol boeken, en alleen de lichtbron aansteken die dat hoekje verlicht. Zo heb je sfeerverlichting op de exacte plek waar het nodig is, en verspil je geen energie en geld aan de verlichting van de volledige ruimte.
Nog geen comment.
Maak een comment