Om de impact van een woning op het milieu te verkleinen zijn er diverse opties. Er kunnen zonnepanelen of een warmtepomp geplaatst worden en energieleveranciers gekozen worden die groene energie leveren. Maar naast deze opties is er met het (beter) isoleren van een woning vaak zeer grote winst te behalen. Helemaal door het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen.
Kurk behoort tot de meest duurzame isolatiematerialen. Kurk heeft een uitstekende isolerende werking, waarbij de isolerende eigenschappen ook na vele jaren gebruik nauwelijks tot niet zullen afnemen. Daarnaast is kurk zeer goed bestand tegen vocht. Aangezien kurk een volledig natuurlijk product is, kan het eventueel na gebruik weer volledig gerecycled worden. Ook de productie van kurk is volledig duurzaam. Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik. Er hoeven dus geen bomen voor gekapt te worden en de boom blijft telkens weer opnieuw kurk leveren. Van kurk worden voornamelijk isolatieplaten gemaakt die gebruikt worden voor isolatie van vloeren en daken. Met kurkkorrels kan een spouwmuur geïsoleerd worden. Wel is kurk van alle natuurlijke isolatiematerialen het duurste in aanschaf.
Stro is een restproduct uit de landbouw dat heel goed opnieuw gebruikt kan worden voor isolatie. In de reguliere bouw wordt stro nog niet veel toegepast. In de duurzame bouw, zoals de houtskeletbouw is dit isolatiemateriaal wel vaker te zien. Van stro worden bundels gemaakt die heel gemakkelijk te verwerken zijn als muurisolatie. Van nature heeft stro zeer goede vochtregulerende eigenschappen, waarbij het materiaal verder niet bewerkt hoeft te worden. Stro als isolatiemateriaal is tevens de goedkoopste methode om te isoleren met natuurlijke isolatiematerialen.
Wat schapenwol doet voor een schaap, kan het ook voor een woning doen in de de vorm van isolatiemateriaal. Schapenwol zorgt voor een perfecte isolatie van de woning en heeft zeer goede vochtregulerende eigenschappen. Zelfs in zeer vochtig omstandigheden is schapenwol in staat om een hoge isolerende werking te blijven houden. Daarnaast heeft schapenwol een extra eigenschap, het neutraliseert namelijk schadelijke geuren en gassen. Van nature is schapenwol ook nog eens brandwerend en zelfdovend. Behalve thermische isolatie, biedt schapenwol ook goede akoestische isolatie. Schapenwol wordt vooral gebruikt voor muur- en dakisolatie.
Cellulose bestaat uit papiervlokken van oude papier. Oude kranten en ander oud papier wordt versnipperd en samengevoegd met hars en boorzout. Boorzout zorgt ervoor dat de papiervlokken brandwerend en schimmelwerend worden. Hoewel Cellulose ook als isolatieplaten te koop is, wordt cellulose vooral gebruikt als vlokken. De papiervlokken worden dan in lege ruimtes ingeblazen, zoals in de spouwmuur, maar ook onder daken en in vloeren. Bij het inblazen hechten de papiervlokken zich aan de ruimte en elkaar, zodat er een stabiele isolerende wand ontstaat. Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is dat cellulose niet geschikt is voor het isoleren van vochtige en natte ruimtes.
Nog geen comment.
Maak een comment