Hoeveel energie gebruikt een traplift?

Met stijgende energieprijzen en inflatie willen veel mensen besparen waar mogelijk. Bij het installeren van een traplift wordt dus ook vaak de vraag gesteld: hoeveel energie verbruikt het? Als je door verminderde mobiliteit een traplift wil laten installeren, is het dus handig om hier vooraf onderzoek naar te doen. In dit artikel vertellen we je meer over het energieverbruik van trapliften en de kosten die hierbij komen kijken.

Kosten voor verbruik

Zowel voor je portemonnee als het milieu is het fijn om energie te besparen. Je zit er dus waarschijnlijk niet op te wachten dat je traplift grote hoeveelheden stroom verbruikt. Gelukkig valt dit mee: het verbruik is jaarlijks rond de 60 kwh, minder dan veel andere huishoudelijke apparaten.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten trapliften. Sommige zullen dus minder milieuvriendelijk zijn dan andere. Toch maakt het vaak niet veel verschil. Het verbruik van een traplift met een bocht is over het algemeen hetzelfde als eentje zonder. Wel kan het verbruik veel verschillen als je een platformlift laat installeren. Dit kost namelijk zo’n 480 kwh per jaar.

Traplift op batterij

Als je een traplift in huis hebt, is dit vaak omdat je zelf minder makkelijk de trap op en af geraakt. Het is dus belangrijk dat je traplift op elk moment werkt, en niet zomaar uitvalt tijdens een stroomstoring. Geen zorgen: hedendaagse trapliften zijn namelijk vaak voorzien van een batterij.

Zo’n accu gaat over het algemeen 3 tot 6 jaar mee. Het is dus van belang om na deze termijn je accu te laten checken, om er zeker van te zijn dat je ook zonder stroom op je traplift kunt vertrouwen. Zo blijf je in noodgevallen naar boven of beneden kunnen.

Stroomverbruik vergelijken

Een traplift verbruikt dus niet bijzonder veel stroom. Vergeleken met andere huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast/vriezer (ongeveer 300 watt per uur) en een wasmachine (ongeveer 2100 watt per uur), is het stroomverbruik van een traplift dus minimaal. Je kan dus zonder schuldgevoel of zorgen over hoge kosten gebruik maken van je traplift. Ook heeft een traplift hierdoor geen eigen elektriciteitsgroep in de meterkast nodig.

Mobieler in huis

Om zelfstandig thuis te blijven wonen kan een traplift een waardevolle aanwinst zijn. Hoewel de aanschaf- en installatiekosten in het begin kunnen oplopen, hoef je je daarna geen zorgen te maken. Wel kan je vaak hulpmiddelen (deels) vergoed krijgen door regelingen zoals het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Zo hoeft mobiliteit in huis dus niet zwaar te wegen op je portemonnee of het milieu.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment