Je dak renoveren en isoleren met sandwichpanelen

Wil jij het dak van je woning eenvoudig, snel en goedkoop renoveren en isoleren? Dan bieden sandwichpanelen de oplossing. Sandwichpanelen zijn ideaal om snel en proper een waterdicht dak te leggen op je woning, tuinhuis, veranda, (terras)overkapping, pergola, carport of garage. Het aanbod is heel divers en afhankelijk van je doelstelling kies je het gewenste type paneel: met of zonder isolatie, met anti-condensdoek of ecopanelen.

Benieuwd hoe je aan de slag gaat met deze dakplaten? Lees dan zeker verder!

Welke dakplaten heb je nodig?

Enkelwandige dakplaten Sandwichpanelen Anticondensdakplaten
Enkelwandige dakplaten zijn basispanelen. Ze zijn een prima oplossing om een (onverwarmd) tuinhuis, of paardenstal waterdicht af te dekken. De platen geven wel steeds condens door temperatuurverschillen.

De installatie van enkelwandige dakpanelen is eenvoudig en gaat snel. De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden als dakbedekking of als wand.
Wil je sandwichpanelen plaatsen op het dak van je woning? Dan moet je rekening houden met de wettelijke bepalingen voor isolatie. Afhankelijk van de toepassing (woning, industrieel gebouw, carport, loods, stal, berging, tuinhuis) kies je voor een isolatielaag tussen de drie en twintig centimeter.

Sandwichpanelen met isolatie worden op maat gesneden of je snijdt ze zelf met een metaalzaag met fijne tandjes.
Anticondensdakplaten zijn voorzien van een anticondensdoek. Dit doek zorgt ervoor dat de plaat niet drupt. Hierdoor zijn deze dakplaten de ideale oplossing voor je carport, houtberging ...

De anticondensdakplaat gebruik je in een open of goed verluchte ruimte zodat de luchtcirculatie het condensdoek drooghoudt.

De voordelen van sandwichpanelen als dakplaten

Eenvoudig te plaatsen Lage materiaalkost Bestand tegen schade Dak-op-dak methode
Eenvoudig zelf te plaatsen. Goedkoper in aankoop dan dakpannen. Uitermate goed bestand tegen schade. Je moet je bestaande dak niet verwijderen.

Sandwichpanelen installeren

Hoe leg je dakplaten?

Dakplaten installeren is een snelle en eenvoudige klus. Vaak kom je met één plaat toe om de volledige diepte van je dak te bedekken. In de breedte zorg je telkens voor een overlapping van één kanaal.

Hoe bevestig je dakplaten?

Liggen je golfplaten op de juiste plaats? Om zeker te zijn van een waterdicht dak, bevestig je ze met gepaste schroeven en waterdichte kapjes.

Je kan hier ook zelftappers voor gebruiker. Zo hoef je niet te boren.

Hoeveel moeten de dakplaten overlappen?

Hoeveel je dakplaten exact moeten overlappen, is afhankelijk van de hellingsgraad van je dak. Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk uit één lengte te werken. Zo voorkom je eventuele lekkages.

In de breedte zorg je standaard voor een overlapping van één golf. Afhankelijk van de breedte van je dak, kan je ook meerdere golven over elkaar leggen.

Hebben sandwichpanelen een boven- en onderkant waar je rekening mee moet houden?

Ja, sandwichpanelen hebben een boven- en onderkant. Bij enkelwandige dakplaten hoef je er geen rekening mee te houden. Dit maakt geen verschil voor de plaatsen.

Bij een geïsoleerde dakplaat loopt de isolatie aan één kant niet volledig tot het einde van het paneel. Dat is de onderkant. Daar zit geen isolatie om schimmel en vochtophoping tegen te gaan.

Voor anticondensplaten is het belangrijk dat je de onderkant van de plaat vernist om water of vocht in het anticondensdoek tegen te gaan.

Hoe ver moeten de steunbalken uit elkaar liggen?

De exacte afstand is afhankelijk van het type dakplaten dat je hebt gekozen. Vaak wordt aangeraden om elke één tot twee meter een gording (houten balk of ligger) te installeren. Zo ben je zeker dat je dak stevig is.

Aanbevolen gordingsafstand:

  • Voor enkelwandige en anticondensplanten: 1000mm tot 1500mm.
  • Voor geïsoleerde dakplaten: 1800mm tot 2000mm.

Extra tips:

  • Voor standaard en anticondensdakplaten bedraagt de minimum dakhelling tussen de 2° en 8°, bij geïsoleerde dakplaten is dat 5° of 8,7 cm.
  • Sandwichplaten bevestig je best op de top van een golf.
  • Om waterinsijpeling en/of vervorming te voorkomen, plaats je altijd een ruiter tussen de schroef en de plaat.

Hoe snij je metalen dakplaten?

Dakplaten worden vaak professioneel op maat gesneden. Doe je het toch liever zelf? Gebruik dan een metaalzaag met fijne tandjes. Gebruik nooit een slijpschijf.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment