Kostenplaatje van je renovatie laag houden? Houd dan rekening met deze factoren

Wie zelf renoveert, kan heel wat kosten besparen, maar steekt wel bloed, zweet en tranen in zijn of haar bouwproject. Om die reden is het een eenvoudige optie om werk uit te besteden, maar dan kan het kostenplaatje natuurlijk wel oplopen. Hier lees je alvast de 6 factoren die het meest van invloed zijn op de uiteindelijke kosten zodat jij precies weet op welke zaken je best let.

1. Omvang van de renovatie

De omvang van je renovatieproject is een belangrijke eerste factor die de kosten bepaalt. Een kleine upgrade, zoals het schilderen van muren en het vernieuwen van een pvc vloer, kost dan ook minder dan een grootschalige renovatie waarbij structurele veranderingen nodig zijn. Definieer dus op voorhand welke delen van het huis je wil aanpakken en hoe uitgebreid de werkzaamheden zijn.

2. Materiaalkeuze

De keuze van materialen heeft ook een directe invloed op de totale kosten van de renovatie. Hoogwaardige, luxe materialen zullen duurder zijn dan meer betaalbare alternatieven, maar de kwaliteit ligt hiervan soms dan weer een stuk lager. Wil je bijvoorbeeld een laminaatvloer in je nieuwe slaapkamer? Overweeg dan zorgvuldig of dat bij je stijlvoorkeuren en budget past.

3. Arbeidskosten

Ook al ga je zelf aan de slag, de kans is groot dat je wel wat hulp zal kunnen gebruiken bij moeilijkere zaken. Het inhuren van vakmensen bij een renovatie is dus vaak onvermijdelijk, en het is net dat aspect dat een grote invloed heeft op kosten. Wees daarom slim: vraag meerdere offertes aan en controleer referenties om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

4. Eventuele verborgen gebreken

Absoluut niet fijn, maar tijdens een renovatie kunnen verborgen gebreken aan het licht komen. Denk aan structurele problemen, lekkages of elektrische complicaties die het kostenplaatje aanzienlijk verhogen. Het is verstandig om een buffer in je budget op te nemen voor dergelijke verrassingen zodat je ze makkelijker kan oplossen en vele zorgen uitgespaard blijven.

5. Vergunningen en regelgeving

Om te mogen verbouwen, moet je in het bezit zijn van verschillende vergunningen. Daarnaast zijn er vele bouwvoorschriften die je dient na te leven. Doe je dat niet, dan riskeer je boetes, vertragingen en extra kosten. Iets om absoluut te vermijden, wil je het kostenplaatje niet onnodig doen oplopen!

6. Duurzaamheidsdoelstellingen

Streef je naar een energiezuinig renovatie met duurzame oplossingen? Dan kunnen de initiële kosten hoger zijn, terwijl je op lange termijn bespaart. Investeringen in energie-efficiënte apparatuur, isolatie en andere duurzame elementen zijn dus zeker de moeite waard, maar onthoud dat je uitgaven hierdoor hoger zullen liggen.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment