Een luchtdicht gebouw met blowerdoormeting is energiezuiniger en kan heel wat E-peilpunten opleveren. Zowel bij nieuwbouw als renovatie is luchtdichtheid naar voor te schuiven als aandachtspunt in het bouwproces. Anderzijds kan dit alleen als er vanaf de voorontwerpfase rekening mee gehouden wordt.
In Vlaanderen worden steeds vaker woningen in hout gerealiseerd. Of uitbreidingen worden steeds vaker (deels) uitgevoerd in houten constructies. De luchtdichtheid speelt hierin een belangrijke rol, want ze is immers een goede maat voor de waterdichtheid van een constructie. Door luchtdicht te bouwen spelen we in op:
Aangezien de luchtdichtheid onmogelijk te voorspellen is en bijgevolg koffiedik kijken is tot de uiteindelijke blowerdoormeting wordt uitgevoerd, is een goede luchtdichtheid alleen haalbaar door een combinatie van maatregelen en aandacht bij uitvoering.
In de praktijk wordt aangenomen dat folies aan de ramen en aandacht tijdens het bouwproces voor aansluitingen ter hoogte van ramen en deuren voldoende zijn om een goede luchtdichtheid te bekomen. Ramen zijn een bijzonder gevoelig punt en daarom gaan we dieper in op de belangrijkste aandachtspunten en waarop te letten bij de voorbereiding en uitvoering bij (ingrijpende) verbouwingen en nieuwbouw (deels) bestaand uit lichte constructies in hout.
In woningen wordt altijd vocht gecreëerd door de vochtige lucht die de bewoners uitademen, koken, wassen ... Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Daarom dat een raam waar je op blaast “aanwasemt”. De lucht die je uitblaast is warm en bevat veel vocht en als deze lucht het glasvlak raakt koelt de lucht af en kan deze niet meer zoveel vocht bevatten. Het vocht condenseert dus en vormt allemaal kleine waterdruppeltjes op het glasvlak.
Luchtlagen die met elkaar in contact komen gaan ook altijd een evenwicht proberen zoeken in hun vochtgehalte. Dit is vooral een probleem in de winter:
Een bouwknoop of aansluiting van verschillende materialen luchtdicht maken is op zich niet voldoende. Wanneer gebouwd wordt met vochtgevoelige materialen (hout), dan is het belang van waterdichtheid vanzelfsprekend.
Onderzoek toont aan dat een verbeterde luchtdichtheid ook een rol speelt in de waterdichtheid: door luchtlekken te verminderen wordt ook condensatie op koude oppervlakken beperkt. Anderzijds kan een slechte plaatsing van de luchtdichte maatregelen leiden tot een ophoping van vocht, schimmel en schade.
Luchtdichtheid heeft ook een invloed op de waterinfiltratie door slagregen, wat vaak onderschat wordt.
De winddichting speelt bij lichte constructies een rol in het belang van luchtdichtheid. Hoe dampdichter de winddichting is, hoe strenger de eisen aan de luchtdichtheid van binnenuit zijn. Om ophoping van vocht te voorkomen, wordt aangeraden de buitenzijde zo dampopen mogelijk uit te voeren en de binnenzijde zo dampdicht mogelijk. Zie figuur hieronder uit (2).
We willen inwendige condensatie in lichte, houten structuren voorkomen door warme, vochtige lucht (damp) uit de constructie te houden. Daarom bouwen we zo luchtdicht en dampdicht mogelijk.
Een belangrijk aandachtspunt bij de uitvoering is dat de keuze voor luchtdichte materialen geen garantie biedt voor een luchtdichte uitvoering. Luchtdichtheid is steeds een kwestie van de combinatie van luchtdichte materialen in combinatie met luchtdichte plaatsing of afkleving.
Bij de keuze van het luchtscherm, is steeds van belang te kijken naar de gewenste functie (luchtdicht, dampdicht, ...). De technische fiche van het scherm geeft de informatie over de eigenschappen en kan leiden tot een goede keuze.
Bij gebruik van OSB wordt geadviseerd om de meest luchtdichte laag aan de binnenzijde te plaatsen om inwendige condensatie in houtconstructies te vermijden.
Het is steeds opletten om de meest luchtdichte laag niet te laten samenvallen met het regenscherm. Zo wordt voorkomen dat lekken in de luchtdichte laag niet leiden tot waterinfiltratie.
Het type gespoten luchtdichtheidsfolie kan interessant zijn en goede resultaten opleveren voor onbereikbare plaatsen of onverwarmde ruimtes die niet gepleisterd worden.
Een tussentijse blowerdoormeting (na wind- en waterdicht) kan soms al problemen aanduiden zodat de luchtdichtheid tijdens de uitvoering gecorrigeerd kan worden.
Dit is een schuim dat geïmpregneerd wordt om luchtdicht te zijn (bv. PU of open cel-materialen). Het materiaal zwelt en krimpt als vochtig wordt.
We beschouwen een tape als drager van speciaal vlies van polypropyleen en afdekpapier is gesiliconiseerd papier.
Experimenteel onderzoek leert dat een goed aangebrachte (volgens de voorschriften fabrikant) en specifiek voor luchtdichting ontwikkelde tape een geheel of constructie zeer goed luchtdicht kan maken.
Figuur uit (1): afkleving met tape aan de buitenkant van het raamkader
Ramen worden vaker uitgevoerd met een multiplex kader welke op voorhand kan worden gemonteerd. Dit vereenvoudigt de plaatsing en de aansluitingen rond het venster. Experimenteel onderzoek wijst uit dat dit een volwaardig alternatief is voor folies en tapes.
Kijk in de ontwerpfase / aanbesteding / vroege uitvoering naar mogelijke luchtlekken: doorboringen omwille van een dampkap (nefast voor de metingen), tijdelijke leidingen en wachtbuizen, enz. De grovere uitvoeringsfouten kunnen zo voor de afwerkingsfase nog opgelost worden.
Voorzie een goede ventilatiestrategie waarbij infiltratie via kieren en spleten alsook ongecontroleerde ventilatieverliezen vermeden worden. Een goede luchtdichtheid draagt bij aan het voorkomen van tocht en ongewenste debieten die een mechanisch ventilatiesysteem kunnen ontregelen.
Vraag bij een blowerdoormeting die niet voldoet aan de verwachtingen een analyse van de problemen (rooktest, e.a.). Zodoende kunnen bepaalde lekken nog gedicht worden en de meting opnieuw uitgevoerd om dichter bij de verwachte resultaten uit te komen.
Luchtdichtheid (V50 in m³/h of v50 in m³/h.m²) wordt gemeten met de een “blowerdoor”- meting en vereist voor de EPB-aangifte een certificaat. Een normaal gebouw heeft een v50 waarde van 4 m³/h.m² of minder en indien gebouwen een v50 waarde van 1 m³/h.m² of minder hebben spreken we van een zeer goede luchtdichtheid.
(1) Masterproef Experimenteel onderzoek naar lucht- en waterdichtheid van raamaansluitingen in houtskeletbouw, S. Maertens en L. Devos, Universiteit Gent, 2013.
(2) Scriptie Experimenteel onderzoek naar de luchtdichtheid van raamaansluitingen, W. Huyge, Universiteit Gent, 2010.
Nog geen comment.
Maak een comment