Gebouwen hebben lange tijd een heel praktische functie gehad: zorgen voor onderdak. De afgelopen eeuwen zijn er langzaamaan ook andere aspecten een rol gaan spelen. Denk aan uitstraling, en het leveren van comfort. De afgelopen decennia heeft weer een andere zienswijze topprioriteit gekregen: de duurzaamheid. Sinds 2021 moet bijvoorbeeld alle nieuwbouw bijna-energieneutraal of BEN zijn. Dit maakt gebouwen technisch veel complexer. Hieronder lees je meer over hoe je met een technische opleiding kunt bijdragen aan duurzamere gebouwen.
Het overgrote deel van de woningen in België wordt verwarmd met aardgas of stookolie. In beide gevallen gaat het om fossiele brandstoffen. Deze zijn niet oneindig beschikbaar, en brengen schadelijke stoffen in de lucht bij verbranding. Zowel internationaal als nationaal is daarom besloten het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen de komende jaren.
Het doel is een lager energieverbruik, en overstap op energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Om dit te kunnen realiseren, moeten nieuwe gebouwen aan allerlei regels voldoen. Daarnaast dienen huidige gebouwen gerenoveerd te worden. De eerste stap bestaat vaak uit het verbeteren van de isolatie. Ook kan een gebouw van zonnepanelen voorzien worden om zelf duurzame energie op te wekken.
Tot slot volgt de techniek om in de woning een gezond en comfortabel binnenklimaat te creëren. De woning moet immers in koudere tijden wel verwarmd worden. En door de verbeterde isolatie blijft de warmte in de zomer juist erg hangen, waardoor een airco veel toegevoegde waarde heeft.
Wil je ook graag meehelpen woningen duurzamer en comfortabel te maken? Dan is het goed te weten dat een technische opleiding helemaal niet veel tijd en geld hoeft te kosten. Er is bijvoorbeeld geen jarenlange opleiding nodig. Je kunt al binnen enkele dagen basiskennis opdoen over een bepaald vakgebied, waarna je gelijk aan de slag kunt als bijvoorbeeld airco- of warmtepompmonteur. Je komt hierbij betaald in dient bij een werkgever, en hoeft dus niet lang zonder inkomsten te zitten.
Bovendien kan mogelijk in Nederland of België een subsidie voor een technische opleiding aangevraagd worden. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld de kmo-portefeuille van VLAIO. Hier kan een opleiding binnen het thema ‘duurzaamheid – energie-efficiëntie’ ook nog eens recht hebben op een hoger steunpercentage dan anders.
Duurzame gebouwen zijn eigenlijk een win-winsituatie. Het binnenklimaat is vaak comfortabeler, en ze zijn beter voor milieu en klimaat op aarde. Je om laten scholen met een technische opleiding heeft dus allerlei positieve effecten!
Nog geen comment.
Maak een comment