Spouwmuurisolatie: een boost voor de isolatiewaarde van je woning

Steeds meer Belgische gezinnen krijgen torenhoge energie-afrekeningen in hun brievenbus. De energiefactuur neemt dan ook een steeds grotere hap uit het maandbudget. De beste manier om te besparen, is de woning goed isoleren. Spouwmuurisolatie blijft een van de populairste manieren om dat te doen. Dat komt onder andere door de uitstekende terugverdientijd.

Na-isoleren van de spouw

De spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitengevel. Vroeger, toen isolatie nog niet zo belangrijk was, liet men deze ruimte open om doorslaand vocht te voorkomen. Als de buitengevel nat is, heeft dat geen effect op de binnenmuur. Bij oude woningen is deze ruimte niet geïsoleerd. Het is gelukkig mogelijk om een lege spouw alsnog te isoleren. Dat doet men door isolatiekorrels in te spuiten, een ingreep die eenvoudig en zonder breekwerken verloopt. Tegenwoordig liggen de eisen hoger, waardoor huizen met een recent bouwjaar wel al over de nodige isolatie beschikken.

Beperkte kosten en mooie terugverdientijd

Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het relatief goedkoop te realiseren is. Tegelijkertijd heeft het toch een grote invloed heeft op de isolatiewaarde van de woning. Wat kost spouwmuurisolatie? Dat is uiteraard afhankelijk van welk isolatiemateriaal er wordt gebruikt en hoeveel isolatiemateriaal er nodig is. Bij een vrijstaande woning zal er natuurlijk een stuk meer isolatie nodig zijn dan bij een rijhuis. Het gekozen isolatiemateriaal heeft niet alleen gevolgen voor het prijskaartje, maar uiteraard ook voor de isolatiewaarde. De goedkoopste optie is bijvoorbeeld glaswol. Dat materiaal is gemaakt van gerecycled glas en is dan ook heel duurzaam, omdat het een restproduct is. Qua terugverdientijd is het net als EPS-parels een uitstekende keuze. De duurste optie is purschuim. Purschuim biedt de beste isolatiewaarde.

Over het algemeen moet je rekenen op prijzen die variëren tussen 375 euro (het na-isoleren van een klein appartement met het goedkoopste materiaal) en 4500 euro (het na-isoleren van een vrijstaande woning met purschuim). De marge is ruim, maar via onze module krijg je een goed idee van wat jouw verbouwing zal kosten. Het opvragen van offertes blijft uiteraard ook belangrijk. De terugverdientijd bij spouwmuurisolatie bedraagt gemiddeld drie tot vijf jaar. Met behulp van subsidies kan deze terugverdientijd zelfs verder worden teruggedrongen.

Subsidies voor spouwmuurisolatie

De premie voor de isolatie van een spouwmuur is aan te vragen bij Fluvius. Aan de Vlaamse premie voor spouwmuurisolatie zijn er bovendien een aantal voorwaarden verbonden. Er gelden heel wat technische eisen en de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer. De premie is er ook alleen maar voor woningen die voor 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Deze laatste eis maakt in de praktijk weinig uit, want recentere woningen hebben in principe geen vrije, niet-geïsoleerde spouw.

De premie bedraagt vijf euro per vierkante meter. Houd er wel rekening mee dat de Vlaamse wetgeving recent is gewijzigd en dat er vanaf 1 juli 2022 andere regels zullen gelden. Dan is er namelijk sprake van een eengemaakte energiepremie, de zogeheten Mijn VerbouwPremie. Deze premie zal vanaf 1 oktober 2022 online aan te vragen zijn. Meer over de Mijn VerbouwPremie lees je op de website van de Vlaamse overheid.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment