Tot 40% energiebesparing met intelligente zonwering en verlichting

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) blijkt dat daglichtgestuurde binnenverlichting in combinatie met intelligente zonwering een energiebesparing tot 40 procent kan opleveren. De onderzoekers geven aan dat ook andere oplossingen voor gelijkaardige besparingen kunnen zorgen, maar dat hun oplossing eenvoudiger en goedkoper is.

Energiebesparing met daglichtgestuurde verlichting

Bij actieve daglichtgestuurde verlichting wordt de hoeveelheid kunstlicht automatisch afgestemd op het daglicht en de lichtbehoefte. De lichtintensiteit past zich dan automatisch aan in functie van de hoeveelheid daglicht in de ruimte, maar ook aan de noden. Wanneer het systeem bijvoorbeeld merkt dat je op de benedenverdieping bent en je het licht bent vergeten doven, schakelt het de bovenverlichting automatisch uit. Dergelijke slimme systemen zijn intussen al gemeengoed en worden ook op de consumentenmarkt verkocht. Onder andere via de webshop van Lampdirect kunnen zo’n slimme lichtbronnen worden aangeschaft.

Volgens de onderzoekers zou alleen al dit systeem een besparing tussen 18 en 32 procent opleveren ten opzichte van systemen die bijvoorbeeld met een klokschakeling werken. Bij een handmatige of conventionele aansturing kan de besparing hoger oplopen, maar dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het gebruikersgedrag.

Zelfde voordelen bij intelligente zonwering

Vervolgens gingen de onderzoekers na in welke mate intelligente binnenzonwering een besparing oplevert ten opzichte van reflecterende binnenzonwering. Reflecterende zonwering zorgde volgens de onderzoekers voor een besparing tussen de 2 en 9 procent. Zowel op de verwarming als op de koeling werd er een besparing vastgesteld. Volgens de onderzoekers scoort intelligent aangestuurde binnenzonwering voorzien van daglichtaansturing nog beter. Hier zouden besparingen van 15 tot 20 procent kunnen worden gerealiseerd.

Slimme oplossingen combineren

Volgens de onderzoekers wordt de grootste besparing gerealiseerd door beide slimme technieken met elkaar te combineren. Bij deze combinatie worden zowel zonnewarmte als zonlicht optimaal gebruikt, waardoor het energieverbruik van verlichting- en verwarmingsbronnen afneemt. Wanneer er echter een risico op oververhitting bestaat, moet er ingegrepen worden. Het is dan beter dat het zonlicht wordt geweerd en de verlichting een tandje moet bijsteken dan dat er energieverslindende aircosystemen worden ingeschakeld. Door telkens de energetisch beste keuze te maken, kunnen er energiebesparingen tot wel 40 procent worden gerealiseerd. De onderzoekers benadrukken dan ook dat er maar weinig one-size-fits-all-maatregelen bestaan, zeker als het over slimme technologieën gaat.

Door verschillende technologieën met elkaar te combineren, is er inderdaad een veel grotere besparing mogelijk. Ook smart-home-oplossingen zoals slimme thermostaten met multi-zoneverwarming dragen bij aan de energiebesparing. Denk verder aan slimme domotica-oplossingen waarbij toestellen die in stand-bymodus nodeloos energie verbruiken, automatisch worden uitgeschakeld.

Over het onderzoek naar intelligente zonwering en daglichtgestuurde verlichting

De Technische Universiteit Eindhoven is een toonaangever als het om slimme energetische oplossingen gaat. Hun eigen gebouw is bijvoorbeeld voorzien van een slimme gevel met nachtspoeling, waarbij etagehoge ramen ’s nachts openen om het gebouw ’s zomers te koelen. Ook slimme verlichting met daglichtafhankelijke armaturen en aanwezigheidsdetectie zijn in hun gebouw geïntegreerd.

Het aangehaalde onderzoek werd uitgevoerd door assistent-professor Roel Loonen, PhD-kandidaat Samuel de Vries en PDEng-trainee Oindrila Ghosh. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met de industriële partner Kindow, een ontwikkelaar van intelligente daglichtoplossingen.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment