Het is gemakkelijker om een gewoonte aan te leren dan die weer af te leren. Deze oude wijsheid gaat zeker op voor het thema duurzaamheid. Jarenlang zijn we gewend geraakt aan onze traditionele wijze van werken. Nu opeens moeten we het roer volledig omgooien. Alles moet duurzaam en dat vereist een andere denk- en werkwijze. Dat doe je niet van het ene op het andere moment. Dat vereist een gedegen beleid en vooral de discipline om je eraan te houden. Vooralsnog lijkt het erop dat de plannen voor verduurzaming van de bouwsector mooi zijn, maar de uitvoering ervan behoorlijk achterloopt op schema.
Vanaf dit jaar moeten alle nieuwe panden BEN zijn. Huh? BEN? Ja, dat staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw. Een regel die voortvloeit uit het klimaatakkoord en door de overheid moet worden nageleefd. Maar de overheid zelf hoeft alleen maar de orders te geven. De partij die het uiteindelijk moet zien te realiseren is de bouwsector. En dat is nog een behoorlijke klus. Klimaatneutraal werken hangt samen met veel verschillende factoren. Het gaat echt niet alleen om de gebruikte materialen, al heb je daarmee wel alvast een flink deel van de zaak geregeld. Maar ook de wijze van bouwen zelf, het gebruikte machinepark, de bedrijven waarmee je samenwerkt, dat alles moet in harmonie met elkaar zijn.
Heb je als bedrijf in de bouwsector de benodigde expertise zelf in huis, dan kun je daarmee waarschijnlijk goed uit de voeten. Moet je diensten inhuren van derden, dan is van belang dat die partijen gecertificeerd zijn. Kwaliteitskeurmerken als VCA 2008, ISO 9001 en ISO 14001 worden steeds belangrijker. Maar daarnaast zullen ook die samenwerkingspartners het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel moeten hebben staan.
Duurzaamheid wordt geleidelijk steeds vanzelfsprekender. Zoals we thuis in eigen tuin inmiddels kiezen voor bladblazers op een accu in plaats van een variant met een vervuilende motor, zo zijn ook in de bouwsector gerust al de wel de nodige slagen gemaakt. Maar over het algemeen loopt de branche nog niet echt voorop. Toch is dat juist wel wat de overheid van deze sector verwacht. Dat voor de meeste toepassingen wel een duurzame variant te vinden is, wordt op deze website duidelijk. Het is alleen een kwestie van beleid maken en dat stipt uitvoeren, voor een betere toekomst.
Nog geen comment.
Maak een comment