Voordelen van sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn een eenvoudige, snelle en kosteneffectieve strategie om het energieverbruik voor verwarming en koeling van een gebouw te verminderen. En daar houdt het nog niet op! Lees hier alles wat je wilt weten over sandwichpanelen.

Wat zijn sandwichpanelen?

Een sandwichpaneel is een bouwmateriaal om daken en gevels mee te isoleren en te bekleden. Een sandwichpaneel bestaat uit twee stalen of aluminium platen met daartussen een laag isolerend materiaal, oftewel: de twee buitenpanelen ‘sandwichen’ de laag met isolerend materiaal. Sandwichpanelen worden voornamelijk toegepast op daken van grote agrarische stallen en schuren, maar vinden ook steeds meer hun weg binnen de reguliere woningmarkt waar ze veelal gebruikt worden als dakpanelen in combinatie met zonnepanelen.

De voordelen op een rij

  1. Eenvoudig te monteren: In tegenstelling tot traditionele dak- en gevelsystemen die uit meerdere componenten bestaan, bestaan sandwichpanelen uit één enkelvoudige component. Je monteert de panelen snel en eenvoudig met behulp van mechanische hefapparatuur. Bovendien hebben de panelen een relatief simpele, enkelvoudige bevestiging. Dit zorgt voor een verkorte totale bouwtijd en aanzienlijk lagere bouwkosten.
  2. Wind- en waterdicht: Daarnaast zijn sandwichpanelen zeer weersbestendig. Bij dak- en gevelsystemen bestaande uit losse componenten, bestaat er een aanzienlijk risico op waterinsijpeling bij een fikse regenbui. Bij sandwichpanelen is dat risico verdwenen. Naast waterdicht, is het systeem ook lucht- en winddicht.
  3. Minder risico’s: Een ander risico van werken met losse componenten is dat er voor garanties, dienstverlening, inspectie en onderhoud ook op meerdere partijen gerekend moet worden. Dit kan bij problemen leiden tot hogere aansprakelijkheidsrisico’s. Een risico dat je bij het werken met sandwichpaneelsystemen niet meer loopt.
  4. Thermische betrouwbaarheid: Sandwichpanelen worden gemonteerd aan de buitenkant van een gebouw en vormen daardoor een efficiënt thermisch schild dat niet alleen temperatuurverlies van binnenuit vermindert, maar ook temperatuurverhoging van buitenaf voorkomt.
  5. Flexibel en esthetisch: Ook bieden sandwichpanelen voor ontwerpers uitgebreide mogelijkheden aan gebouwoplossingen voor dak- en geveltoepassingen. Door middel van sandwichpanelen kan een opvallend gebouw met unieke bouwkundige kenmerken gecreëerd worden. Bovendien zijn de panelen verkrijgbaar in verscheidene profielen, afwerkingen, kleuren en breedtes. Dat wil zeggen: een mooi recept voor creatieve vrijheid en maatwerk.


Comments

Nog geen comment.

Maak een comment