Wees wijs en denk vooruit met bouwafval

Wie een nieuw huis koopt en een flinke verbouwing in de planning heeft, weet dat de kosten die deze met zich meebrengt flink kunnen oplopen. Geld lenen voor een verbouwing is dan ook helemaal geen uitzondering meer, naast of met het afsluiten van een hypotheek. In deze tijd is het echter ook belangrijk, en soms kostenbesparend, om na te denken over ons bouwafval. Wat doen we ermee?

Gaten opvullen en cement verstevigen met puin en gruis

Bij het doorbreken van muren komt veel puin vrij, dat meestal regelrecht naar de container wordt vervoerd. Die komt daarmee snel vol te zitten en het huren van zo'n container kost ook het nodige. Wie echter een grindpad in de tuin heeft, kan het puin daar ook voor gebruiken. Of wellicht is er een zandweg in de buurt. Zolang het puin maar genoeg verpulverd is, doet het prima dienst als ondergrond voor 'zachte' wegen. In landen als Spanje, Italië en Frankrijk is het heel gewoon om gaten en kuilen in landweggetjes op te vullen met stukjes badkamer. Overigens kan met steengruis ook (te) dun cement verstevigd worden.

Hout: zelfs het zaagsel is te hergebruiken

Hout is nog steeds het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat, ga hier dus zuinig mee om. Je kunt er later meubeltjes voor binnen en buiten van maken, dit is zelfs superhip! En ben je niet zo creatief, dan is er altijd wel een kunstenaar of amateurtimmerman in de buurt die de pallets, waarop jouw bakstenen en stopzand bezorgd zijn, prima kan gebruiken. Evenals ander hout, dat eigenlijk nooit afval zou mogen zijn. De kleinste stukjes zijn bruikbaar als aanmaakblokjes voor de kachel, en zelfs zaagsel is te hergebruiken: meng het met houtlijm en je hebt vloeibaar hout.

Andere restjes: opslaan en een tweede leven gunnen

Restjes verf sla je gewoon op in de garage, schuur of rommelkamer. Op die plek is het raadzaam om nog meer materialen op te slaan die later voor allerlei hobby's gebruikt kunnen worden. Oud papier komt van pas bij diverse klusjes en kan later altijd nog richting papiercontainer. En wat te denken van plasticfolie? Er belanden vaak vele vierkante meters van in de container, terwijl ze straks weer van pas kunnen komen bij het bouwen van een groentekas in de moestuin, net als stukken metaal. En metaal dat je niet kunt hergebruiken, verzamel je om op een gegeven moment mee te geven aan een oud-ijzerhandelaar - die weet er wel raad mee. Vooruitdenken, is daarom het devies voordat je dingen als afval bestempelt. Wat kan er nog van gemaakt worden? Het is misschien wat meer moeite, maar in deze tijd van duurzaamheidsstreven geen rare gedachte.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment